Siirry pääsisältöön

Kirjaston TKI-toiminnan tukipalvelut

Rinnakkaistallentaminen

Metropolian ei-avoimet julkaisut rinnakkaistallennetaan Theseus-julkaisuarkistoon.

Rinnakkaistallentaminen noudattaa avoimen tieteen ns. vihreää mallia (Green Open Access), jossa artikkeli julkaistaan sekä perinteisessä maksullisessa julkaisukanavassa että avoimessa sähköisessä julkaisuarkistossa. Suurin osa kustantajista sallii rinnakkaistallentamisen embargo-ajalla eli julkaisuviiveellä.

Kuinka rinnakkaistallennetaan?

Kirjaston rinnakkaistallentaja selvittää luvat kustantajalta ja rinnakkaistallentaa julkaisun. Sinun tehtäväksesi jää toimittaa rinnakkaistallentajalle julkaisusi rinnakkaistallennettava tiedosto. Voit tehdä tämän joko Justuksen kautta kun teet julkaisuilmoituksen, tai sähköpostitse. 

Kun osallistut yhteiskirjoitettuun julkaisuun, sovi aina rinnakkaistallentamisen luvista muiden tekijöiden kanssa jo kirjoitusvaiheessa. Tarvitsemme kaikkien tekijöiden luvat rinnakkaistallentamiseen. Myös kuvien luvat tarvitaan.

Kolme askelta rinnakkaistallentamiseen: julkaise, tallenna tiedosto, me rinnakkaistallennamme

Ohje rinnakkaistallennettavan tiedoston valintaan

Rinnakkaistallenne voi olla:

  1. Final draft -versio, eli viimeinen kustantajalle toimitettu käsikirjoitus, joka vastaa sisällöllisesti julkaistua artikkelia, mutta ei sisällä kustantajan taittoa. (Jos kyse on tieteellisestä artikkelista, sen tulee olla jo vertaisarvioitu)
  2. Kustantajan versio, joka sisältää taiton. 
  • Tieteelliset kustantajat eivät yleensä salli kustantajan version tallentamista. Toimita silloin final draft -versio. 
  • Kotimaiset ammattilehdet sallivat yleensä kustantajan version tallentamisen
  • Tiedostokopio tai hyvälaatuinen skannaus painetusta lehdestä. 

Rinnakkaistallentamisen hyödyt

  • Tutkimustulosten avaaminen laajemmalle yleisölle edistää yhteiskunnallista vaikuttavuutta
  • Avoimuus lisää julkaisun näkyvyyttä ja tuo siten lisää viittauksia
  • Theseus mahdollistaa artikkelin pitkäaikaisen säilytyksen ja saatavuuden
  • Julkaisu saa pysyvän tunnisteen (URN)
  • Hakukoneet löytävät artikkelin Theseuksesta hyvin
  • Rinnakkaistallentaminen täyttää yleensä rahoittajien avoimuuden vaatimukset

Avoin julkaiseminen Metropoliassa

Ammattikorkeakoulujen tavoitteena on edistää TKI-toiminnan tulosten avointa saavutettavuutta. Julkisesti rahoitetun TKI-toiminnan tulosten tulee olla avoimesti verkossa kenen tahansa saavutettavissa.

Metropolia on sitoutunut edistämään avointa julkaisemista Arenen suositusten mukaisesti. Kaikki Metropolian henkilökunnan TKI-toiminnassa tekemät julkaisut julkaistaan avoimesti, ellei rahoittajan tai kustantajan ehdoista tai kolmannen osapuolen omistamasta materiaalista muuta johdu. Muissa kuin avoimissa julkaisukanavissa julkaistut rinnakkaistallennetaan Theseus-julkaisuarkistoon

  • Avoin julkaiseminen lisää  TKI-toiminnan näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja  tasa-arvoista tiedonsaantia sekä edistää TKI-toimijan verkostoitumista ja todennäköisyyttä tulla viitatuksi.
  • Kun julkaisu on avoin, se on kokonaisuudessaan verkossa luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.
  • Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on myös pysyvä tunniste (esim. URN, DOI). Theseukseen tallennetut julkaisut saavat pysyvän tunnisteen.​
  • OKM:n uusi rahoitusmalli tukee avointa julkaisemista. Avoimet A-E -tyyppien julkaisut saavat painokertoimen 1,2. 

​Vuoden 2018 julkaisuistamme noin 75% on avoimesti saatavilla. 

Avoimen julkaisemisen tavat (Open Access)

Kultainen OA (Gold OA)

Julkaiseminen avoimessa julkaisukanavassa. Monet tieteelliset lehdet perivät avoimesta julkaisemisesta maksun. 
Suurinosa Metropolian julkaisusarjoissa tai asiantuntijablogeissa julkaistuista artikkeleista julkaistaan täysin avoimesti verkossa. 

Vihreä OA (Green OA) 

Maksullisessa julkaisukanavassa julkaistun artikkelin kopio rinnakkaistallennetaan avoimeen julkaisuarkistoon, Metropoliassa Theseukseen. Rinnakkaistallenteen yhteyteen merkitään alkuperäiset viitetiedot. Useimmat kansainväliset tieteelliset lehdet sekä kotimaiset ammattilehdet sallivat artikkeliensa rinnakkaistallennuksen tietyin ehdoin. 

​Hybridi OA 

Julkaiseminen tilausmaksullisessa  lehdessä niin, että kirjoittaja maksaa kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun saadakseen artikkelin avoimeksi

  • kirjoittajamaksu eli APC-maksu (Article processing Charge) voi olla tuhansia euroja
  • hybridimalli on käytössä vain isoilla kansainvälisillä tieteellisillä kustantajilla, kuten esimerkiksi Elsevier, Wiley, Springer, Taylor & Francis ja SAGE. 
  • emme suosittele hybridijulkaisemista, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla
  • metropolialaisilla on myös käytettävissä eri kustantajien kanssa neuvoteltuja OA-etuja, joiden avulla artikkelin voi tietyin ehdoin julkaista ilman APC-maksua. Näistä lisätietoa alla.

Open Access -edut tieteellisten kustantajien lehdissä

Metropolia on mukana FinELib-konsortion neuvottelemissa e-aineistosopimuksissa, joihin sisältyy avoimen julkaisemisen etuuksia. Nämä edut mahdollistavat artikkelin avoimen julkaisun ilman kirjoittajamaksua (eli APC-maksua) joidenkin tieteellisten kustantajien lehdissä. Jos siis olet harkinnut artikkelisi julkaisemista alla olevien kustantajien lehdissä, tarkista voisitko näiden etujen avulla julkaista artikkelisi avoimena.

Jos etua ei ole käytettävissä (esim. lehden kustantajaa ei näy alla, tai lehti ei muuten kuulu sopimukseen), täytyy APC-kustannukset kattaa esim. hankerahoituksesta tai oman yksikön budjetista. Varmista tällöin APC-rahoitus projektipäälliköltä tai esihenkilöltä.

Miten voin hyödyntää OA-etuja?

  • Metropolian henkilökunta on oikeutettu kirjoittajamaksuetuihin toimiessaan artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author).
    • Kustantajat tunnistavat vastaavan kirjoittajan organisaation yleensä sähköpostiosoitteen avulla. Käytä siis Metropolian sähköpostiosoitetta, kun lähetät artikkelisi hyväksyttäväksi kustantajan järjestelmään.
  • Etuihin liittyvät prosessit ja ehdot (esim. sopimuksen piiriin kuuluvat lehdet ja artikkelityypit) vaihtelevat kustantajittain. Löydät tarkemmat ohjeet kunkin kustantajan kohdalla olevasta linkistä.
  • Mikäli etuudet on vuoden/sopimuskauden osalta käytetty loppuun, täytyy avoimen julkaisemisen kustannukset kattaa kokonaisuudessaan esim. hankkeen rahoituksesta.

Kustantajakohtaiset ohjeet

  • ACM Association for Computing Machinery (07.2022-2024)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa lehdissä ja konferenssijulkaisuissa.
  • Elsevier (2024-2025)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa Elsevierin hybridi-lehdissä. Avoimia artikkeleja on sopimuskauden aikana käytettävissä rajallinen määrä.
  • Emerald (2024)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua ilmaisilla open access -vouchereilla sopimuksen piiriin kuuluvissa lehdissä. Vouchereita on sopimuskauden aikana käytössä rajallinen määrä.
  • IEEE (2024-2025)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa lehdissä. Avoimia artikkeleja on sopimuskauden aikana käytettävissä rajallinen määrä.
  • Sage (2024)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua SAGE Premier 2022 -kokoelman hybridilehdissä. Julkaistavien artikkelien määrälle ei ole rajoituksia.
  • Taylor & Francis (2023-2024)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua Taylor & Francisin Open select standard rate -lehdissä. Avoimia artikkeleja on vuoden aikana käytettävissä rajallinen määrä.
  • Wiley (2023-2024)
    • Vastaavat kirjoittajat voivat julkaista avoimia artikkeleita ilman APC-maksua sopimuksen piiriin kuuluvissa Wileyn hybridi- ja Full OA-lehdissä (mukaan lukien Hindawi-lehdet). Avoimia artikkeleja on sopimuskauden aikana käytettävissä rajallinen määrä.

Käyttöoikeuksien jakaminen CC-lisensseillä

Creative Commons -llisenssit ovat käyttölupia, joiden avulla tekijä voi antaa helposti lisäoikeuksia tuottamiensa materiaalien käyttämiseen. CC-lisensseillä voidaan jakaa käyttöoikeuksia esimerkiksi avoimille julkaisuille, tutkimusdatalle tai oppimateriaaleille. 

Metropolia suosittelee avoimille julkaisuille Creative Commons 4.0 Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin (CC BY-NC-SA) -lisenssiä ja avoimelle tutkimusdatalle Creative Commons 4.0 Nimeä  (CC-BY) -lisenssiä. 

Kansallinen Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus suosittelee tutkimusjulkaisuille ensisijaisesti CC-BY -lisenssiä.


CC-lisenssit eivät kumoa tekijänoikeuslainsäädäntöä. Esimerkiksi Suomen lainsäädännön mukaisesti moraaliset oikeudet eivät normaalisti ole luovutettavissa. Siten myös CC0 -lisenssillä merkittyjen materiaalien tekijät tulee mainita. Myös hyvä tieteellinen käytäntö vaatii asianmukaisia lähdeviittauksia, vaikka materiaali olisikin CC0 -lisensoitu.

Lisätietoa 

 

 

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste