Avoimet oppimateriaalit ovat pääosin digitaalisia opetus- tai oppimateriaaleja, jotka on joko
Metropolia on sitoutunut edistämään oppimateriaalien avoimuutta seuraavien kansallisten ja kansainvälisten linjausten mukaisesti:
Voit etsiä valmiita tai jakaa itse tekemiäsi avoimia oppimateriaaleja Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ylläpitämä palvelu, jonka tarkoituksena on edistää avointen oppimateriaalien käyttöä. Avointen oppimateriaalinen kirjastossa materiaalit säilyvät tallessa ja saavat näkyvyyttä.
Palvelu on suunnattu kaikille koulutusasteille ja jatkuvaan oppimiseen, niin opettajille, oppijoille kuin oppimisen tukijoillekin.
Suosittelemme hyödyntämään kansallista avointen oppimateriaalien laatukriteeristöä sekä tehdessäsi että käyttäessäsi avoimia oppimateriaaleja. Laatukriteeristö auttaa sinua:
Oppimateriaalien saavutettavuus tukee erilaisten oppijoiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta, ja hyödyttää monia oppijoita. Suosittelemme kansallista opasta avointen oppimateriaalien saavutettavuudesta, jonka avulla teet oppimateriaaleistasi saavutettavia.
Avointen oppimateriaalien julkaisua määrittää Suomessa tekijänoikeuslainsäädäntö. Oppimateriaalin tekijänä voit luovuttaa materiaaliin käyttöoikeuksia CC-lisenssien avulla. Tutustu kansalliseen suositukseen oppimateriaalien avoimessa julkaisussa huomioitavista tekijänoikeudellisista asioista.
Jos avoin oppimateriaali täyttää julkaisutiedonkeruun kriteerit, esimerkiksi materiaali on julkaistu toimitetulla kanavalla tai sillä on kustantaja, ja se on tarkoitettu yhtä kurssia tai opintokokonaisuutta laajempaan käyttöön, se voidaan ottaa mukaan julkaisutiedonkeruuseen.
Metropolia julkaisee vuosittain joitakin oppimateriaaleja toimitetuissa blogeissa ja Youtube-kanavalla sekä julkaisusarjoissaan.
Kun pohdit kuuluuko tuottamasi oppimismateriaali julkaisutiedonkeruuseen vai ei, ota yhteyttä Metropolian julkaisupalveluihin (julkaisut@metropolia.fi).
Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste