Siirry pääsisältöön

Kirjaston TKI-toiminnan tukipalvelut

Avoimet oppimateriaalit

​Avoimet oppimateriaalit ovat pääosin digitaalisia opetus- tai oppimateriaaleja, jotka on joko

  • lisensoitu avoimella lisenssillä (esim. CC-lisenssit), joka sallii maksuttoman pääsyn materiaaliin, sekä sen käytön, jakamisen ja muokkaamisen rajoituksetta tai vähin rajoituksin tai
  • merkitty vapaaksi tekijänoikeuksista public domain -merkinnällä (Suomessa moraalisista tekijänoikeuksista ei yleensä ole mahdollista luopua)​

Metropolia on sitoutunut edistämään oppimateriaalien avoimuutta seuraavien kansallisten ja kansainvälisten linjausten mukaisesti:

Avointen oppimateriaalien julkaiseminen

Voit etsiä valmiita tai jakaa itse tekemiäsi avoimia oppimateriaaleja Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ylläpitämä palvelu, jonka tarkoituksena on edistää avointen oppimateriaalien käyttöä. Avointen oppimateriaalinen kirjastossa materiaalit säilyvät tallessa ja saavat näkyvyyttä.

Palvelu on suunnattu kaikille koulutusasteille ja jatkuvaan oppimiseen, niin opettajille, oppijoille kuin oppimisen tukijoillekin. 

Avointen oppimateriaalien laatu

Suosittelemme hyödyntämään kansallista avointen oppimateriaalien laatukriteeristöä sekä tehdessäsi että käyttäessäsi avoimia oppimateriaaleja. Laatukriteeristö auttaa sinua:

  • luomaan avoimuuden näkökulmasta laadukkaita oppimateriaaleja
  • arvioimaan avoimen oppimateriaalin laatua ottaessasi sitä käyttöön

Avointen oppimateriaalien saavutettavuus

Oppimateriaalien saavutettavuus tukee erilaisten oppijoiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta, ja hyödyttää monia oppijoita. Suosittelemme kansallista opasta avointen oppimateriaalien saavutettavuudesta, jonka avulla teet oppimateriaaleistasi saavutettavia. 

Avointen oppimateriaalien tekijänoikeudet

Avointen oppimateriaalien julkaisua määrittää Suomessa tekijänoikeuslainsäädäntö. Oppimateriaalin tekijänä voit luovuttaa materiaaliin käyttöoikeuksia CC-lisenssien avulla. Tutustu kansalliseen suositukseen oppimateriaalien avoimessa julkaisussa huomioitavista tekijänoikeudellisista asioista.

Avoimet oppimateriaalit julkaisutiedonkeruussa

Jos avoin oppimateriaali täyttää julkaisutiedonkeruun kriteerit, esimerkiksi materiaali on julkaistu toimitetulla kanavalla tai sillä on kustantaja, ja se on tarkoitettu yhtä kurssia tai opintokokonaisuutta laajempaan käyttöön, se voidaan ottaa mukaan julkaisutiedonkeruuseen. 

Metropolia julkaisee vuosittain joitakin oppimateriaaleja toimitetuissa blogeissa ja Youtube-kanavalla sekä julkaisusarjoissaan.

Kun pohdit kuuluuko tuottamasi oppimismateriaali julkaisutiedonkeruuseen vai ei, ota yhteyttä Metropolian julkaisupalveluihin (julkaisut@metropolia.fi).

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste