Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Aineistonhallinta ja avoin TKI-toiminta

Suositus: Metadatan avaaminen

 

Metropolia suosittelee vähintään metadatan eli kuvailutiedon avaamista Qvain ja Etsin palvelujen kautta. Kirjasto tekee tämän sovitusti puolestasi.

Aineiston metadatan avaaminen tarkoittaa, että aineiston kuvailutiedot ovat löydettävissä verkosta avoimesti. Metadatan avaaminen ei siis tarkoita itse aineistojen avaamista vapaaseen käyttöön. 

 

Metadatan avaamisen hyödyt:

  • Aineistojen olemassaolo tulee näkyväksi
  • Aineistot saavat pysyvän tunnisteen ja aineistoihin on mahdollista viitata
  • Aineistoja on mahdollista käyttää uudelleen, kun tiedetään, että tällaistakin on jo tutkittu
  • Voi poikia yhteydenottoja ja yhteistyöehdotuksia aineistosta kiinnostuneilta tahoilta
     

CSC tarjoaa kaksi palvelua metadatan avaamiseen ja aineistojen löytämiseen. Etsin-palvelulla voit etsiä jo olemassa olevia aineistoja ja pääset käsiksi avoimiin aineistoihin. Qvain-palvelulla metadata tallennetaan niin, että se on löydettävissä Etsimellä. Jos kyseessä on avoin aineisto, voit tarjota palvelun kautta suoran linkin, jolla aineiston pääsee lataamaan. 

 

Haluatko kasvattaa tutkimuksesi näkyvyyttä avaamalla aineistosi metadatan? Tai haluaisitko edistää tutkimuksen avoimuutta avaamalla aineistosi cc-lisenssillä? Ota yhteyttä Metropolian IDA-yhteyshenkilöön ja metadatan tallentajaan informaatikko Joona Koiraseen.

 

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Metropolia Library and Information Services

Saavutettavuusseloste | Accessibility Statement