Siirry pääsisältöön

Kirjaston palvelut

Kirjaston käyttösäännöt

Tervetuloa 3AMK-kirjastoon! Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian ammattikorkeakoulujen kirjastot muodostavat yhdessä 3AMK-kirjaston.  Olemme kaikille avoimia kirjastoja. Osa aineistoista ja palveluista on kuitenkin saatavilla vain Haaga-Helian, Laurean tai Metropolian omille opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tarkemmat tiedot saat kirjastoista.  

Lainausoikeus 

Saat kirjastokortin kirjastosta ilmoittamalla yhteystietosi ja esittämällä henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian opiskelijat voivat luoda kirjastokortin myös korkeakoulunsa Tuudo-sovelluksessa. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajansa luvalla.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Ilmoita kadonneesta kortista kirjastoon. Vastuu kortin käyttämisestä säilyy katoamisilmoitukseen asti kortin haltijalla tai alle 15-vuotiaan huoltajalla. 

Jos nimesi tai yhteystietosi muuttuvat, ilmoita siitä kirjastoon. 

Asiakasrekisteri ja tietosuoja

Henkilötietosi tallennetaan kirjaston asiakasrekisteriin, joka on tarkoitettu ainoastaan kirjaston toimintaan liittyvään käyttöön. Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu. Tietosuojaseloste on kirjaston verkkosivuilla. 

Lainaus ja uusiminen

Aineistojen laina-ajat vaihtelevat. Kirjastossa on myös aineistoa, jota ei lainata. Tarkemmat tiedot laina-ajoista ja lainaoikeuksista ovat kirjaston verkkosivuilla. 

Voit uusia lainasi verkossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Lainan voi uusia, jos siihen ei kohdistu varauksia etkä ole lainakiellossa. Uusintakertojen määrä on rajallinen. 

Erääntyneet lainat

Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksuja. Menetät lainausoikeutesi, jos sinulla on maksamattomia maksuja yli lainakieltorajan. Maksuista on kerrottu hinnastossa. 

Lainausoikeuden saat takaisin palauttamalla myöhässä olevan aineiston ja maksamalla myöhästymismaksut. Mikäli lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, sinun on korvattava se vastaavalla aineistolla tai maksettava hinnaston mukainen korvausmaksu.

Lähetämme lainojen erääntymisestä muistutuksia sähköpostitse. Olet velvollinen maksamaan myöhästymismaksut myös silloin, jos et ole saanut myöhästymisilmoituksia tai lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkopalvelun käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.  

Jos et uusi tai palauta lainojasi ja maksa maksuja, asia siirtyy perintätoimistolle. Perintätoimisto lähettää sinulle maksuvaatimuksen. Se sisältää palauttamattoman aineiston korvausmaksun, lainakohtaisen myöhästymismaksun ja perintäkulut sekä mahdollisesti lain mukaisen viivästyskoron. Laskun maksamisen jälkeen et ole oikeutettu hyvitykseen, vaikka palauttaisit aineiston. Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa.

Varaukset

Voit tilata aineistoa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjaston toimipisteistä toiseen. Haaga-Helian Vierumäen kirjaston kokoelmissa on rajoituksia varaamiselle. Tee varaus verkkopalvelussa tai kirjastossa. Et voi varata itselläsi lainassa olevaa aineistoa. Sinulla voi olla samaan julkaisuun vain yksi varaus. Noutamattoman varauksen maksusta on kerrottu hinnastossa.

Kaukopalvelu

Voimme tilata sinulle kaukopalveluna toisista kirjastoista aineistoa, jota ei ole Haaga-Helian, Laurean tai Metropolian kirjastoissa. Kirjaston kokoelmista lähetetään rajoitetusti kaukolainoja ja jäljenteitä muille kirjastoille.  Kaukopalvelun ehdoista ja hinnoista kerrotaan kirjaston verkkosivuilla.

Maksut

HInnasto on kirjaston verkkosivuilla.

Tilojen ja laitteiden käyttäminen

Tarjoamme luku- ja työskentelytiloja opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Kirjastossa tulee käyttäytyä ohjeita ja työskentelyrauhaa kunnioittaen sekä käyttää laitteita organisaation tietohallinnon ohjeiden mukaisesti.

Aukioloajat ja niiden poikkeukset ovat nähtävillä kirjastossa ja verkkosivuilla.

Sääntöjen noudattaminen

Asiakas sitoutuu kirjastokortin saadessaan noudattamaan käyttösääntöjä. Jos et noudata kirjaston sääntöjä ja ohjeita, voit menettää lainausoikeuden tai muun käyttöoikeuden määräajaksi tai kokonaan. 

Käyttösääntöjen voimassaolo ja päivittäminen

Kirjastoilla on oikeus päivittää käyttösäännöt tarvittaessa. Käyttösäännöt ovat nähtävillä kirjastoissa ja niiden verkkosivuilla.

Käyttösäännöt ovat voimassa 5.4.2022 alkaen.


Tietosuojaseloste

Hinnasto

Palvelumme ovat pääosin maksuttomia. Joistakin palveluista perimme alla olevan hinnaston mukaisen maksun.

Maksuja voi maksaa

 1. verkossa MetCat Finnassa
 2. maksukorteilla kirjaston asiakaspalvelussa Arabian, Myllypuron ja Myyrmäen kampuksilla

Myöhästymismaksut

Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksuja.

 • Myöhästymismaksu on 0,50 € / päivä / laina
 • Myöhästymismaksun enimmäismäärä / laina: 15 €
 • Laskutetun aineiston käsittelymaksu on 1.4.2020 lähtien 15 € / laina. Lowell Oy lähettää palauttamattomasta aineistosta maksuvaatimuksen, joka sisältää korvaushinnan, lainakohtaisen käsittelymaksun 15 € / laina sekä perintäkulut. Maksuvaatimus on perintäkelpoinen.
 • Myöhästymismaksujen yläraja/asiakas: 80 €
 • Lainauskiellon raja: 15 €

Maksuja ei kerry viikonlopuilta ja pyhäpäiviltä. 
Lainausoikeuden menettää, kun maksuja on 15 € tai yli. Lainausoikeus palautuu, kun myöhästymismaksut on maksettu.

Maksa MetCat Finnassa

Kätevimmin maksat maksut verkossa MetCat Finnassa. Voit maksaa koko summan kerralla tai valitsemasi osan maksuista.

Noutamaton varaus

Jos et hae varaustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, siitä seuraa 2 € maksu.

Aineiston korvaushinnat

Korvaushinta määräytyy uuden vastaavan kappaleen mukaan. Jollei uutta ole saatavilla, korvaushinnat määritellään tapauskohtaisesti. Tällöin vähimmäishinnat ovat:

 • Kirjat ja opinnäytetyöt 50 € 
 • Nuotit 15 €
 • Äänitteet 20 €
 • Videot 80 €

Aineiston voi korvata myös hankkimalla vastaavan aineiston (ei koske videoita).

Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Uusi kirjastokortti kadonneen tai vahingoittuneen tilalle 3 €

Kaukopalvelu

Maksutonta Metropolian, Haaga-Helian ja Laurean opiskelijoille ja henkilökunnalle. Muille asiakkaille lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan, kuitenkin vähintään 20 €/kpl.

Muille kirjastoille Suomessa
 •  Kaukolainat omista kokoelmista 15 €/nide
 •  Artikkelikopiot 10 € jokaiselta alkavalta kymmeneltä sivulta 
Kirjastoille EU-maissa

EU:n ulkopuolisiin maihin ei lähetetä kaukolainoja

 •  Kaukolainat omista kokoelmista 50 €/nide
 •  Artikkelikopiot 20 € jokaiselta alkavalta kymmeneltä sivulta 

Tietopalvelu

 • Tietopalvelu ulkopuolisille asiakkaille 70 €/tunti (minimiveloitus 35 €) 
 • Tiedonhankinnan tilauskoulutus 70 €/tunti

​Maksut ovat voimassa toistaiseksi. Voit maksaa maksut kirjaston asiakaspalvelussa Arabian, Myllypuron ja Myyrmäen kampuksilla yleisimmillä maksukorteilla

Kopiohinnasto opiskelijoille

Tulostaminen ja kopiointi on Metropolian Tietohallinnon palvelu. Tietohallinnon sivustolta löydät kopiohinnaston ja ohjeet tulostamisesta PaperCut-järjestelmällä.

Palvelukopiot kirjastossa

Palvelukopioita on mahdollista saada Arabian, Myllypuron ja Myyrmäen kampusten kirjastoissa asiakaspalveluaikoina. Nuoteista ei saa palvelukopioita.

 Mustavalkoinen  

 •  A4 – 1-puol. 0,50 €  
 •  A4 – 2-puol. 1,00 €  
 •  A3 – 1-puol. 1,00 €
 •  A3 – 2-puol. 2,00 €  

Värikopio

 •  A4 – 1-puol. 1,00 €  
 •  A4 – 2-puol. 2,00 €  
 •  A3 – 1-puol. 2,00 €
 •  A3 – 2-puol. 4,00 €

Puuvillakassit

Puuvillakasseja  ​myydään Arabian, Myllypuron ja Myyrmäen kampusten kirjastoissa niiden asiakaspalveluaikoina. HInta on 3 € / kassi.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste