Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Kirjaston palvelut

Kirjaston käyttösäännöt

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Laurea-ammattikorkeakoulun ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt.  

Käyttöoikeus 

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjastot ovat kaikille avoimia kirjastoja. Osalla asiakkaista on rajoitettuja käyttöoikeuksia. Tarkemmat tiedot saat kirjastoista.  

Lainausoikeus

Saat kirjastokortin esittämällä valokuvalla ja henkilötunnuksella varustetun henkilötodistuksen ja ilmoittamalla yhteystietosi. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin vain, jos hänen huoltajansa suostuu siihen. Huoltaja on vastuussa lainoista.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Ilmoita muutoksista kirjastoon.   

Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Ilmoita kadonneesta kortista kirjastoon. Vastuu kortin käyttämisestä säilyy katoamisilmoitukseen asti kortin haltijalla.  

Asiakasrekisteri ja tietosuoja

Henkilötietosi tallennetaan kirjaston asiakasrekisteriin, joka on tarkoitettu ainoastaan kirjaston toimintaan liittyvään käyttöön. Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu. Tietosuojaseloste on luettavissa kirjaston verkkosivuilla. 

Lainaus ja uusiminen

Aineistojen laina-ajat vaihtelevat. Kirjastossa on myös aineistoa, jota ei lainata. Tarkemmat tiedot laina-ajoista ja lainaoikeuksista ovat kirjaston verkkosivuilla.  

Voit uusia lainasi verkossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Lainan voi uusia, mikäli siihen ei kohdistu varauksia, etkä ole lainakiellossa. Uusintakertojen määrä on rajallinen. 

Erääntyneet lainat

Eräpäivän jälkeen palautetuista lainoista kertyy myöhästymismaksuja. Voit menettää lainausoikeutesi, jos sinulla on maksamattomia maksuja yli lainakieltorajan. Katso erillinen hinnasto. 

Lähetämme lainojen erääntymisestä muistutuksia sähköpostitse. Olet velvollinen maksamaan myöhästymismaksut myös niissä tapauksissa, että et ole saanut myöhästymisilmoituksia tai lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkopalvelun käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.  

Lainausoikeuden saat takaisin palauttamalla myöhässä olevan aineiston ja maksamalla myöhästymismaksut. Mikäli lainaamasi aineisto katoaa tai vahingoittuu, sinun on korvattava se vastaavalla aineistolla tai maksettava hinnaston mukainen korvausmaksu.

Mikäli et uusi tai palauta lainojasi ja maksa maksuja, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Perintätoimisto lähettää sinulle maksuvaatimuksen, johon sisältyy palauttamattoman aineiston korvausmaksu, lainakohtainen käsittelymaksu ja perintäkulut sekä mahdollisesti lain mukainen viivästyskorko. Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa. Laskun maksamisen jälkeen et ole oikeutettu hyvitykseen, vaikka palauttaisit aineiston. 

Varaukset

Voit tilata aineistoa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian kirjaston toimipisteistä toiseen. Haaga-Helian Vierumäen kirjaston kokoelmissa on rajoituksia varaamiselle. Varauksia voit tehdä verkkopalvelussa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Et voi varata itselläsi lainassa olevaa aineistoa ja sinulla voi olla samaan julkaisuun vain yksi varaus. 

Kaukopalvelu

Voimme tilata sinulle kaukopalveluna toisista kirjastoista aineistoa, jota ei ole Haaga-Helian, Laurean tai Metropolian kirjastoissa.

Kirjaston kokoelmista lähetetään rajoitetusti kaukolainoja ja jäljenteitä muille kirjastoille.   

Maksut

Hinnasto on nähtävillä kirjaston verkkosivuilla.  

Tilojen ja laitteiden käyttäminen

Tarjoamme luku- ja työskentelytiloja opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Kirjastossa tulee käyttäytyä työskentelyrauhaa kunnioittaen ja käyttää laitteita organisaation tietohallinnon käyttösääntöjen mukaisesti.

 Aukioloajat ja niiden poikkeukset ovat nähtävillä kirjaston ovessa ja verkkosivuilla.

Sääntöjen noudattaminen

Allekirjoittamalla kirjastokortin sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä. Jos et noudata kirjaston sääntöjä ja ohjeita, voit menettää lainausoikeuden tai muun käyttöoikeuden määräajaksi tai kokonaan. 

Kirjastoilla on oikeus päivittää käyttösäännöt tarvittaessa. Käyttösäännöt ovat nähtävillä kirjastoissa ja niiden verkkosivuilla.

Käyttösäännöt ovat voimassa 20.5.2019 alkaen.  

 

Päivitetty 05/2019

Tietosuojaseloste
Hinnasto

E-aineistojen käyttöehdot

Metropolian käyttöön hankittuja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin.

E-aineistoilla on omat käyttöehtonsa, joihin löydät linkit E-aineistot A-Ö -listasta © -merkin alta.

Käyttämällä e-aineistoja sitoudut noudattamaan niiden käyttöehtoja. Olet siis vastuussa siitä, että käytät e-aineistoja käyttöehtojen mukaisesti.

Lisätietoa e-aineistojen käyttöehdoista Digitaaliset aineistot opetuksessa oppaassa.

Muistutusviestit

Saat muistutuksia ainoastaan sähköpostitse. 

  • Ensimmäinen muistutusviesti on ennakkoilmoitus tulossa olevasta eräpäivästä.
  • Kun eräpäivästä on kulunut 1 päivä, saat ensimmäisen myöhästymismuistutuksen.
  • Toisen muistutuksen saat 14 vuorokautta  eräpäivän jälkeen..
  • Viimeisen eli kolmannen muistutuksen saat, kun laina on 28 vuorokautta myöhässä.

Jos sinulle on kertynyt maksuja yli 15 € olet lainakiellossa. Lainakiellossa ollessasi et voi varata tai lainata kirjaston aineistoa tai uusia lainojasi. Lainausoikeus palautuu, kun maksat maksut verkossa tai kirjastossa.

  • Viimeisessä myöhästymismuistutuksessa saat tietoa tulossa olevasta laskusta ja sitä seuraavista toimenpiteistä.
  • Sinulla on 14 vuorokautta aikaa palauttaa lainat, ennen kuin siirrämme asian perintätoimistolle. 

Pelkät myöhästymismaksut eivät mene perintään.

Huom. Pitkinä loma-aikoina (vuodenvaihde, kesä) asian siirtyminen perintätoimistolle viivästyy. Ota tarvittaessa yhteyttä avoinna olevaan kirjastoomme tai lähetä sähköpostia kirjasto (at) metropolia.fi

Lisätietoa perinnästä

Jos et muistutuksista huolimatta uusi tai palauta lainaasi, lähetämme asian perintätoimisto Lowell Suomi Oy:lle. Mikäli sinulla on myöhässä olevia lainoja muista 3AMK-kirjastoista, ne laskutetaan erikseen.

  • Tiedot saatuaan Lowell Suomi Oy lähettää sinulle laskun. Se sisältää aineiston korvaushinnat, korvattaviin aineistoihin liittyvät myöhästymismaksut ja laskutuskulut.
  • Kun asia on siirretty Lowell Suomi Oy:lle, voit hoitaa maksut ainoastaan heidän kauttaan. 

Laskun saatuasi voit vielä palauttaa laskutetun aineiston kirjastoon. Silloin maksat vain myöhästymismaksut ja laskutuskulut Lowell Suomi Oy:lle.

Kun olet maksanut laskut ja tieto maksusta on tullut Lowell Suomi Oy:ltä puramme lainakiellon.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Metropolia Library and Information Services

Saavutettavuusseloste | Accessibility Statement