Siirry pääsisältöön

Tiedonhaku sosiaali- ja terveysalalla

Aineistot löytyvät tietokannoista

Tietokannan sisältämä aineisto voi olla esim. artikkeleja tai kirjoja. Hae tietokannasta, kun haluat löytää tietoa kattavasti jostain aiheesta.

Tietokanta voi olla

  • kokotekstitietokanta, josta löydät myös kokonaisia artikkeleita ja kirjoja
  • viitetietokanta, joka sisältää perustiedot esim. artikkeleista, mutta eivät artikkelia kokotekstinä.

Useimmiten tietokannat sisältävät sekä kokotekstiä että viitteitä, eli ihan kaikkea sisältöä ei pääse lukemaan tietokannassa.

Luotettavaa tietoa

Tietokantoihin on tallennettu valikoitua tietoa, esim. asiantuntijatietoa tai vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimusjulkaisuja (vertaisarvioitu = peer reviewed, refereed). Siksi tietokannasta löytyvä tieto on luotettavaa. 

Tietokantoja on sekä yksi- että monialaisia. Kun etsit tietoa sote-alojen tietokannoista, kuten Cinahl ja PubMed, löydät helposti alan keskeisen tiedon. 

Systemaattinen tiedonhaku

Systemaattisessa tiedonhaussa on tärkeä löytää aiheeseen liittyvä oleellinen ja luotettava tieto mahdollisimman laajasti. Systemaattinen tiedonhaku on järjestelmällistä: sekä prosessi että hakulausekkeet dokumentoidaan niin, että tiedonhaku on mahdollista toistaa myöhemmin.

Tietokannoissa on usein mahdollista tehdä rajauksia, esim. jos haluaa löytää vertaisarvioitua aineistoa tai tutkimusartikkeleja.

Tietokannat ovat yleensä maksullisia. Metropolian kirjasto on hankkinut useiden tietokantojen käyttöoikeudet. Ne toimivat koulun verkossa sekä etänä, kun käytät kirjaston linkkejä. Tietokantojen sisältö ei löydy hakukoneilla, esim. Googlella.

Löydät keskeiset tietokannat tämän oppaan Tietokannat ja e-aineistot -sivulta. Tietokannat ja e-aineistot -listassa on kaikki Metropoliaan hankitut tietokannat sekä muutama vapaasti verkossa oleva tärkeä tietokanta.


Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste