Skip to main content

Sosiaali- ja terveysala: E-lehdet FAQ

E-lehdet FAQ

Q: Mistä elektroniset lehdet löytyvät?

A: Metropolian kirjaston tarjoamat e-lehdet löytyvät MetCatista. Voit hakea yksittäistä lehteä MetCatin etusivulla. Klikkaamalla lehden nimeä tuloslistassa saat lisätietoa lehdestä. Lehteä pääset lukemaan klikkaamalla Verkossa saatavilla -linkkiä. Muista kirjautua ensin MetCatiin. Voit myös selailla e-lehtiä MetCatissa.

Q: Miksi artikkeli ei avaudu?

A: Kaikkiin kirjaston tarjoamien e-lehtien artikkeleihin ei aina pääse käsiksi. Tämä voi johtua mm. seuraavista tekijöistä:

  • Lehden tietyt vuodet eivät kuulu kirjaston kokoelmiin tai niitä ei ole saatavilla elektronisessa muodossa. Näin käy usein esim. vanhempien vuosikertojen kanssa, jolloin kannattaa tarkistaa MetCatista onko lehteä kirjastossa painettuna.
  • Kustantaja voi asettaa julkaisulleen karenssiajan (embargo, 6-12 kk) jonka aikana se ei ole saatavilla elektronisesti. Tällöin uusimmat lehden numerot eivät ole luettavissa.
  • Mikäli etsit e-lehtiä kotikoneelta, muistathan ensin kirjautua MetCatiin ja etsiä e-lehtiä sen kautta. Esim. Omaan kirjautuminen ei riitä.
  • Kyse voi myös olla väliaikaisesta tietokatkoksesta, joten mikäli lehden tietojen mukaan kirjastolla pitäisi olla pääsy artikkeleihin, kannattaa kokeilla myöhemmin uudestaan.

Q: Miksi tietokannassa ei näy PDF- artikkelia vaikka e-lehti kuuluukin kirjaston kokoelmiin?

A: Eri tietokannoissa on usein samoja viitteitä (tiedot artikkelin julkaisusta) mutta itse kokotekstiartikkeli saattaa löytyä vain yhden tietokannan kautta. MetCatiin onkin kerätty kaikkien eri tietokannoissa olevien lehtien tiedot, joten sieltä kannattaa tarkistaa onko kirjastolla pääsy halutun lehden aineistoihin.

Joissain tietokannoissa on myös käytössä SFX- linkki jonka avulla voi suoraan tarkistaa kyseisen artikkelin saatavuutta.

Q: Miksi e-lehdet toimivat eri tavalla?

A: MetCatin linkit vievät esim. tietokantaan tai lehden, kustantajan tai muun välittäjän sivuille, joten e-lehtien sivut ovat erilaisia ja toimivat eri tavalla. Yleensä etsimäänsä artikkelia voi hakea esim. artikkelin nimellä lehtien sivuilta tai selailemalla lehden arkistoa.

Q: MetCatista ei löydy tarvitsemaani e-lehteä. Miten voisin päästä siihen käsiksi?

A: Eri korkeakouluilla on erilaiset e-lehtikokoelmat. Toisen korkeakoulun e-lehtiin on pääsy vain oman oppilaitoksen henkilökunnalla ja opiskelijoilla mutta esim. kyseisen korkeakoulun kirjastolla voi olla tarjolla tiedonhakukoneita joilta voi käydä etsimässä ja tallentamassa tarvitsemansa e-lehden artikkelin.
 
Jos haluttua lehteä ei löydy pääkaupunkiseudun kirjastoista, tee kaukopalvelupyyntö haluamastasi artikkelista kirjastoon.

Q: Miksi en pääse lukemaan lehtiä kotikoneelta?

A: Halutessasi käyttää e-lehtiä kotikoneelta muista aina kirjautua MetCatiin omilla Metropolian tunnuksillasi!

Kaikkia e-lehtiä ei voi käyttää etänä vaikka lehti löytyykin MetCatista. Mikäli et pääse lukemaan jotain lehteä kotoa käsin, kokeile uudestaan Metropolian toimipisteiden koneilla.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Metropolia Library and Information Services