Ennen tiedonhaun aloittamista on hyvä ensin pohtia, mitä haluaa löytää. On tärkeä ymmärtää, mistä omassa aiheessa on kyse ja mihin se liittyy.
Tiedonhaku onnistuu parhaiten, kun aihe ja tiedonhaun tavoite on määritelty hyvin ja rajattu selkeästi. Hyvin muotoiltuun kysymykseen on helpompi löytää tietoa. Pohdi
Kirjaa ylös aiheeseen liittyviä käsitteitä ja termejä. Mieti, mihin laajempaan aihepiiriin aihee kuuluu ja mitä osa-alueita se sisältää.
Aluksi kannattaa kokeilla hakea useilla asiaan liittyvillä hakusanoilla eri tietokannoissa. Yksittäisiä hakusanoja testaamalla kartoitat saatavilla olevan tiedon määrää. Löydetyistä aineistosta löydät ideoita uusiksi hakusanoiksi.
Tutustu aiheeseen liittyvään perusteoriaan. Monesti on hyödyksi tutustua aiheesta tehtyihin opinnäytetöihin. Kirjallisuuteen tutustuminen laajentaa oman aiheen ymmärrystä.
Jäsentämisen apuna voit käyttää esim.:
Hyvien hakusanojen löytäminen on tärkeää. Aiheen jäsentäminen helpottaa hakusanojen ideointia.
Samaa asiaa voidaan useimmiten kuvata monilla käsittelillä. Siksi kannattaa käyttää aikaa hakusanojen ideointiin.
Tietokannoissa on hyvä lähteä liikkeelle hakemalla aiheen keskeisillä käsitteillä. Artikkelien keskeinen sisältö kuvataan asiasanoilla (englanniksi esim. subject, subject heading, keyword). Siksi asiasanat ovat laadukkaita hakusanoja.
Asiasanat on listattu asiasanastoissa, joissa käsitteet ovat aina tietyssä sovitussa muodossa. Sanastoihin on usein valittu vain yksi ilmiötä kuvaava termi. Kun haet asiasanoilla, sinun ei tarvitse ottaa huomioon synonyymeja tai sanojen taipumista
Miten löydän omaan aiheeseeni sopivia asiasanoja?
Tutustu tietokannassa käytettyihin käsitteisiin tekemällä testihakuja omilla hakusanoillasi. Käytä apuna löytämillesi hyville artikkeleille annettuja asiasanoja.
Voit myös käyttää apuna asiasanastoja. Ne voivat olla vapaasti selattavissa verkossa, joillain tietokannoilla on myös omia asiasanastoja.
Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste