Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun ABC

Tarvitset tiedonhakutaitoja

Ammattikorkeakoulussa tärkeitä teemoja ovat mm. asiantuntijuus, kehittäminen, innovointi ja kansainvälisyys. Korkeakoulusta valmistuvalta edellytetään kykyä ymmärtää, seurata ja arvioida kriittisesti tutkimustietoa.

Korkeakoulussa vastuu omasta oppimisesta lisääntyy ja sinun täytyy itse pystyä löytämään luotettavaa tietoa opiskeltavista aihepiireistä. Tarvitset siis työkaluja tiedon hankintaan, hallintaan ja käyttöön.

Kirjasto auttaa tiedonhaussa

Kirjasto tarjoaa runsaasti aineistoja, joita et löydä avoimesta verkosta (mm. kirjat, tietokannat, e-lehdet, tutkimusartikkelit, opinnäytetyöt).

Tarjoamme lisäksi tukea erilaisten tiedonlähteiden käytössä, kurssikirjan löytämisestä opinnäytetyön laajemman tiedonhaun tekemiseen.

Tiedonhaun oppaat

Oman alasi tiedonlähteitä löydät alakohtaisista oppaista.

Tiedonhaun pikaopas

Huomioi nämä, kun haet tietoa jostain aiheesta.

1. Aloita aiheesta

Kun sinulla on aihe selvillä, voit miettiä näkökulmia ja lähestymistapoja tiedon hakemiseen. Tällöin hakusanojen valitseminen on helpompaa.

2. Käy töihin

Aloita tiedon hakeminen yksinkertaisesti. Kirjoita hakulaatikkoon yksi sana. Rajaa sen jälkeen hakutulosta. Valitse tarkempia hakusanoja. Näin erityisesti, kun etsit artikkeleita kansainvälisistä tietokannoista.

3. Hyväksy turhautuminen

Kun joudut jumiin, rauhoitu. Turhautuminen on normaalia ja kuuluu prosessiin. Mieti mitä voisit tehdä toisin. Jokin toinen näkökulma aiheeseen? Kannattaisiko vaihtaa tietokantaa?

4. Poraudu dataan

Löysitkö superhyvän teoksen? Tarkista ovatko tekijät kirjoittaneet aiheesta enemmän. Selaa myös artikkelin tai kirjan lähdeluetteloa. Ehkä siellä on lisää aiheeseen sopivia lähteitä. Sama juttu muiden tekemien opinnäytteiden kohdalla.

5. Pidä kirjaa

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä vinkkinä: tallenna kaikkien vähänkin kiinnostavien kirjojen ja artikkeleiden tiedot. Se helpottaa lähdeluettelon laatimista.


Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste