Opintojen aikana tutustut oman alasi erilaisiin lähteisiin ja tarkastelet niiden sisältöjä ammatillisesta näkökulmasta.
Kun tutkit lähteitä, arvioi tiedontuottajan, julkaisun ja tiedon luotettavuutta. Lähdekriittisyys on tärkeä osa opiskelu- ja työelämätaitoja.
Voit aloittaa lähteiden arvioinnin pohtimalla alla olevia kysymyksiä.
Voiko Wikipediaa käyttää lähteenä?
Lue Eveliina Korpelan blogijuttu aiheesta.
Lähdeviitteiden merkitsemisessä käytetään monia eri viittaustyylejä. Metropoliassa käytössä olevia viittausjärjestelmiä ovat:
Tarkemmat ohjeet oman koulutusalasi käytännöistä saat tutkinto-ohjelmastasi.
Kun löydät kiinnostavia artikkeleita tai kirjoja, ota tiedot talteen. MetCat Finnassa saat viitetiedot talteen tilillesi nastaa napauttamalla. Säästät myöhemmin etsimisen vaivan!
Plagioinnilla tarkoitetaan jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin, tai sen osan, kuvallisen ilmaisun tai käännöksen esittämistä omana (Tutkimuseettinen neuvottelukunta 2012, s. 9).
Metropoliassa on käytössä alkuperän tarkastusohjelma Turnitin. Kaikki AMK- ja YAMK-opinnäytetyöt on tarkastettava ennen opinnäytetyön jättämistä opettajan arvioitavaksi.
Tiedätkö milloin tarvitset luvat kuvien, musiikin tai muun aineiston käyttöön?
Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän oikeutta päättää teoksen käytöstä. Sen piiriin kuuluu mm. teoksen tekijänoikeus ja sallittu käyttö opinnäytetyössä ja opetuksessa sekä siteerausoikeus ja viittauskäytännöt. Tekijänoikeus suojaa myös omia tuotoksiasi.
Lisätietoa tekijänoikeuksista löydät alla listatuilta sivuilta.
Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste