Tekoälyä hyödyntävien työkalujen määrä kasvaa koko ajan. Tekoäly voi auttaa tekstin muokkaamisessa, aiheen jäsentelyssä tai esim. kuvan luomisessa.
Tekoälyä hyödyntäviä tiedonhaun työkaluja on useita, ja lisää kehitetään koko ajan. Osa ei käyttäjän näkökulmasta juuri poikkea perinteisten tietokantojen hausta.
Keenious Plus on Metropoliassa koekäytössä vuoden 2025 ajan.
Keenious löytää tieteellisiä artikkeleita tekstin tai pdf-tiedoston perusteella. Voit syöttää hakukenttään vaikka opinnäytetyön tutkimuskysymyksen tai hyödyntää jo löytämääsi hyvää artikkelia.
Voit ladata lisäosan Wordiin tai Google docsiin, ja Keenious hakee artikkeleja kirjoittamaasi tekstiin perustuen.
Kirjaudu Keenioukseen Microsoft-tunnuksella tai Metropolian sähköpostiosoitteella.
Semantic Scholar ei ulkonäöltään juuri poikkea perinteisistä tietokannoista. Kannattaa kuitenkin testata, miten se selviää tiedonhausta, kun esität sille kysymyksen. Se myös generoi lyhyen tiivistelmän löydetyn artikkelin sisällöstä
Texas Tech University on luonut pitkän ja kattavan listan erilaisista tekoälytyökaluista. Siitä vaan testaamaan!
Yleisimmät tekoälyt ovat ns. generatiivisia tekoälyjä eli kirjoitusavustajia, kuten Microsoft Copilot, Gemini tai ChatGPT.
Suosttelemme käyttämään Copilotia, jota pääset käyttämään kirjautumalla Metropolian käyttäjätunnuksella. Tällöin myös tietoturva ja tietosuoja ovat paremmat kuin ilmaisversioissa.
Muitakin välineitä voi testata! Muistathan, että palveluun rekisteröitymisessä ei saa käyttää Metropolian sähköpostiosoitetta. Suosittelemme tutustumista palveluiden tietosuojaan ennen palvelujen testaamista.
Tekoälyn hyödyntäminen on ihan järkevää, kun haluat oppia lisää jostain itsellesi uudesta asiasta. Kokeile vaikka kysyä Copilotilta seuraavan kerran, kun törmäät johonkin uuteen käsitteeseen.
ChatGPT tai Copilot voivat auttaa hakusanojen ideoinnissa.
Kysyimme esimerkkinä Chat GPT:ltä ja Copilotilta neuvoa hakusanojen keksimiseen aiheesta "cognitive ergonomy". Copilotilta saimme seuraavan sanalistan:
Chat GPT:ltä saimme puolestaan seuraavan sanalistan:
Kannattaa huomioida, että tekoäly antaa vain vinkkejä, vastaukset eivät aina ole johdonmukaisia tai kattavia. Tekoäly voi myös tehdä virheitä.
Tekoälyllä on haasteita järkevien ja oikein rakennettujen hakulausekkeiden muodostamisessa. Se voi osata muodostaa yksinkertaisen hakulausekkeen, mutta monimutkaisemmissa se yleensä epäonnistuu.
Generatiiviset tekoälyt ovat tunnettuja siitä, että ne keksivät asioita, jotka eivät ole totta. Jos ajattelit, että pyydät tekoälyä kirjoittamaan vaikkapa esseen puolestasi, kannattaa ottaa huomioon, että tekoälyn tuottamaan tekstiin ei voi täysin luottaa. On myös yleistä, että tekoäly hallusinoi lähteet, eli lisää tekstiin lähteitä, joita ei ole olemassa.
Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste