Siirry pääsisältöön

Digitaalisten aineistojen käyttö

""

Tekijäoikeus

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän yksinoikeutta päättää teoksen käytöstä.

Tekijänoikeudet pähkinänkuoressa

Kirjan kopiointi, digitointi tai tallentaminen on kappaleen valmistamista. Se on sallittua omaan yksityiseen käyttöön (opiskelu) ilman tekijän lupaa.

Copyright tarkoittaa tekijän oikeutta kappaleen valmistamiseen ja yleisön saataville saattamiseen. Tekijä määrää tavat, miten teosta saatetaan yleisön saataville.

Välittäminen on yksi tapa saattaa teos yleisön saataville

Aineiston välittäminen verkossa

Teoksen lataaminen palvelimelle, joka on yhteydessä avoimeen tietoverkkoon, jossa kenellä tahansa ennalta määrittelemättömällä henkilöllä on mahdollisuus nähdä tai kuulla teos on aina luvanvaraista.

  • Suljetun verkon (esim. Moodle) yhteydessä puhutaan ”suurehkosta suljetusta piiristä”, jossa jo 20-50 henkeä on harmaata aluetta. Jos tämä piiri on yli 50, välittäminen ilman tekijän lupaa ei ole sallittua.
  • Kopioston kopiointilupa antaa mahdollisuuden aineiston välittämiseen pienille piireille.
  • Printin digitointi on aina kappaleen valmistamista ja siihen tarvitaan tekijän lupa myös opetuksessa. Varsinkin kun ylitetään tuo ”suurehko suljettu piiri”. Omaan yksityiseen käyttöön kappaleen saa valmistaa.
  • Sähköisen aineiston (esim. pdf) välittäminen esim. oppimisympäristössä edellyttää aina käytännössä aineiston tallentamista jollekin palvelimelle ja se on aina luvanvaraista kappaleen valmistusta.

Linkitys tietokantaan tai sivustoon, jossa aineisto sijaitsee on useimmiten turvallinen tapa välittää dokumentti esim. Moodlessa.

Aineistoja voi hyödyntää monella tavalla

Voit hyödyntää muiden tekemiä aineistoja linkittämällä, siteeraamalla tai viittaamalla.

Linkitä

Verkkosivujen linkittäminen oppimateriaaleihin on sallittua ilman erillistä lupaa. Hyödynnä oppimateriaaleissa linkkejä, jotka vievät suoraan alkuperäiselle sivulle. Muista tarkistaa, että linkitettävä sisältö on vapaasti verkossa kaikkien saatavilla. Varmista myös linkitettävän aineiston laillisuus.

Siteeraa

Julkistetuista teoksista saa ottaa lainauksia eli sitaatteja ilman erillistä lupaa. Siteerauksen on oltava relevantti, eli sen tulee liittyä käsiteltävään asiaan. Sallitun siteerauksen pituutta ei ole määritelty: sallittua on siteerata tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Siteerauksen yhteyssä on aina mainittava tekijä ja lähde.

Siteerausoikeus koskee periaatteessa kaikkia teoslajeja. Valokuvien ja muiden kuvien siteeraaminen on kuitenkin ongelmallista, sillä yleensä sitaatin ymmärretään olevan pieni osa kokonaisesta teoksesta, esimerkiksi kirjasta tai valokuvasta. Tieteelliseen esitykseen (esim. artikkeli tai opetusmateriaali) saa kuitenkin liittää sitaattioikeuden perusteella kuvia, jos kuvan aihe liittyy keskeisesti tekstiin. Sittaattioikeuden perusteella omaan työhön ei voi liittää kuvia pelkästään kuvitukseksi.

Viittaa

Voit hyödyntää toisten tekemiä aineistoja oppimateriaaleissa normaalin viittauskäytännön mukaisesti lisäämällä asianmukaiset lähdeviittaukset materiaaleihisi.

Creative Commons -lisenssi

CC-lisenssillä tekijä antaa teoksen käyttäjälle luvan hyödyntää teosta laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille.

Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisensillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:

Nimeä (BY, ByAttribution) Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

 Epäkaupallinen (NC, NonCommercial)Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

 Ei muutoksia (NEi muutoksia (ND, NoDerivates)D, NoDerivates) = Teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

Jaa samoin (SA, ShareAlike) Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 

CC0-logo Lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa. 

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA, Nimeä-Jaa samoin).

CC-lisensoitujen aineistojen käyttö 

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan lakitekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä. 

Kun käytät CC-lisensoitua aineistoa omissa materiaaleissasi, toimi lisenssin ehtojen mukaisesti. Aina on mainittava vähintään

  • tekijän nimi
  • lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • lähde / linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Suomen lainsäädännön mukaan tekijän nimeä ei kuitenkaan voi erottaa taiteellisesta tai kirjallisesta teoksesta, joten tekijän nimi on tässäkin tapauksessa mainittava. Merkitse myös käytetty lisenssi, jotta kuva tai muu aineisto erottuu esimerkiksi itse ottamastasi kuvasta.

Opi tekijänoikeuksista pelaamalla

Verkossa on paljon pelejä, joiden avulla voit oppia lisää tekijänoikeuksista.

Opettajan tekijänoikeus -blogi /Tarmo Toikkanen

Loading ...

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste