Skip to main content

Digitaaliset aineistot opetuksessa: Yleistä

Digitaaliset aineistot opetuksessa

Tähän oppaaseen on koottu tietoa digitaalisista aineistoista opetuksen näkökulmasta. Lisäksi löydät linkkejä sivuille, joilla kerrotaan tekijänoikeuksista opetuksen ja e-aineistojen näkökulmasta.

Tutustu myös E-kirjat -oppaaseen.

Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Avoimen verkon aineistot

Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.

Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisensoidut e-aineistot

Metropolian käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin (ei maksulliset koulutukset, lisätietoa). Löydät e-aineistot MetCatista ja LibGuidesista.

Älä kopioi tai tallenna paikallista versiota! Sen sijaan linkitä aineistot kurssimateriaaleihin. 

Jos tarvitsemaasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Metropolian kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

Itse tekemäsi materiaalit 

Mainitse tekijä myös omissa materiaaleissasi. Jos olet laatinut tekstin ja ottanut siihen liittämäsi kuvat itse, merkitse aineiston loppuun tai alkuun esim. Teksti ja kuvat: Etunimi Sukunimi.

Kopioston kopiointilupa 

Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointi- ja leimauspalvelussa

Käytä ensisijaisesti Metropolian käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja. 

Löydä oman alasi tietoa

Alakohtaiset oppaat sisältävät vinkkejä kunkin alan parhaista painetuista ja e-aineistoista sekä niille johdattavista tiedonlähteistä. Löydät ne LibGuides-palvelun etusivulta.

>> Kulttuurin oppaat ja e-aineistot
>> Liiketalouden oppaat ja e-aineistot
>> Soten oppaat ja e-aineistot
>> Tekniikan oppaat ja e-aineistot

E-aineistojen käytön koulutusta

Miten käytetään e-kirjoja? Miten päästä käsiksi asiantuntijatietoon? Mistä löytyy laadukkaita lähteitä opinnäytetyöhön?

Kirjasto tarjoaa tiedonhaun ja tiedonlähteiden käytön koulutusta Metropolian opiskelijoille, opettajille ja muulle henkilökunnalle.

Autamme onnistumaan!

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Metropolia Library and Information Services