Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa

""

Digitaaliset aineistot opetuksessa

Näille sivuille on koottu tietoa digitaalisista aineistoista opetuksen näkökulmasta. Lisäksi löydät linkkejä sivuille, joilla kerrotaan tekijänoikeuksista opetuksen ja e-aineistojen näkökulmasta.

Tutustu myös E-kirjat -sivuihin, joilla on palvelukohtaisia ohjeita e-kirjojen käyttöön.

Digitaalisten aineistojen käyttö

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Avoimen verkon aineistot

Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.

Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisensoidut e-aineistot

Metropolian käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin, mutta ei maksullisiin koulutuksiin. 

Kopion tai tallenteen jakaminen on kielletty lisenssisopimuksissa. Sallittua on linkitys kurssimateriaaleihin. Käytön kannalta helpoin ratkaisu on linkki MetCat Finnan. Jos linkität dokumenttiin e-aineistopalvelussa, huomaa, että suora linkki ei toimi etäkäytössä. 

Jos tarvitsemaasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Metropolian kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

Omat materiaalit 

Mainitse tekijä myös omissa materiaaleissasi. Jos olet laatinut tekstin ja ottanut siihen liittämäsi kuvat itse, merkitse aineiston loppuun tai alkuun esim. Teksti ja kuvat: Etunimi Sukunimi.

Kopioston kopiointilupa 

Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointi- ja leimauspalvelussa. 

Käytä ensisijaisesti Metropolian käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja. 

Löydä oman alasi tietoa

Alakohtaiset oppaat sisältävät vinkkejä kunkin alan parhaista painetuista ja e-aineistoista sekä niille johdattavista tiedonlähteistä.

Löydä oppaat LibGuides-palvelun etusivulta.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Saavutettavuusseloste