Skip to main content

Valmistuvalle opiskelijalle: Opinnäytetyön muuttaminen PDF-muotoon

Opinnäytetyön muuttaminen pdf-muotoon

Theseukseen tallennetaan vain yksi PDF-tiedosto, joka sisältää myös liitteet. Helpoimmalla pääset, jo työsi on jo tekstinkäsittelyvaiheessa yhtenä tiedostona kaikkine osineen (kansilehti, sisällysluettelo, raporttiosa ja liitteet).

Voit muuttaa Word-dokumentin PDF-tiedostoksi monella tapaa. Esimerkiksi valitsemalla Wordissä:

 • ​Tiedosto > Vie > Luo PDF- tai XPS-tiedosto
  ​TAI​
 • Tiedosto > Tallenna nimellä > Tallenna muodossa PDF
  ​TAI
 • Tiedosto > Tulosta > Valitse tulostimeksi PDF-XChange Printer

Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi, esimerkiksi "Opiskelija_Otto.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z,_ , - ja välilyönti. Älä suojaa PDF-tiedostoa, koska suojaaminen voi aiheuttaa ongelmia, esim. estää PDF-tiedoston avautumisen.​

PDF-tiedostojen yhdistäminen

Jos liitteet ovat erillään varsinaisesta raportista vielä PDF-muodossa, ne täytyy yhdistää esimerkiksi PDF-Tools -ohjelmalla, joka löytyy kaikilta Metropolian työasemilta.

Kun yhdistät tiedostoja PDF-Tools -ohjelmalla toimi näin:

 1. Tarkista, että kaikki yhdistettävät tiedostot ovat PDF-tiedostoja.
 2. Avaa PDF-Tools -ohjelma: Käynnistä > Kirjoita hakuikkunaan: PDF-Tools (tai vain PDF) ja valitse PDF-Tools -ohjelma listasta. Kielen voi valita kohdasta Preferences (Asetukset) > valitse kieli > klikkaa Set as Default (Aseta oletukseksi).
 3. Valitse toiminto Jakaminen/Yhdistäminen (Split/Merge) > Klikkaa Käynnistä.
 4. Lisää yhdistettävät PDF-tiedostot ohjelman työpöydälle (kohdasta Add/Lisää) > Klikkaa Next/Seuraava.
 5. Hyväksy Sivujen kokoamistavan valinta (Select Merthod to Group Pages in Target File) -sivulla ja klikkaa Next/Seuraava.
 6. Asiakirjaluettelon esikatselu- ja muokkaus (Preview and Edit) -kohdassa voi vielä siirtää, kopioida, poistaa ja järjestää asiakirjan sivuja hiirellä vetämällä. Tarkista tässä vaiheessa, että lopullisessa dokumentissa kaikki osiot ovat siinä järjestyksessä kuin niiden kuuluu olla. Klikkaa lopuksi Next/Seuraava.
 7. PDF-asetukset (Setup PDF) -vaiheessa voi vielä lisätä joitain määrityksiä, mutta älä käytä PDF-suojausta.
 8. Valitse Tallennusasetukset (Save Setup) -vaiheessa kansio, johon tallennat yhdistetyn pdf:n. Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi, esimerkiksi "Opiskelija_Otto.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.
 9. Valitse lopuksi Suorita/Process, jonka jälkeen ohjelma yhdistää tiedostot ja avaa opinnäytteen ruudulle.

PDF-muunnokseen tai opinnäytetyön syöttämiseen liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse kirjasto [at] metropolia.fi.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelut | Metropolia Library and Information Services